RV – Apollo 14

Planéta Mesiac, oblasť v okolí krátera Fra Mauro, 5.Február 1971, 10:18 SEČ. Tretie pristátie ľudí na povrchu Mesiaca. Alan B. Shepard Jr. (veliteľ misie), Edgar D. Mitchell (pilot lunárneho modulu) a Stuart A. Roosa (pilot veliteľského modulu) okúsili svojou nohou tamojší surface vzdialený 384 403 km od zeme. Astronauti Apollo 14 vykonali dva výstupy na povrch Mesiaca, tzv. EVA (Extra-vehicular activity) a na Zem priniesli celkovo 42,28 kg hornín.
Ich pobyt na Mesiaci – 33 hodín a 31 minút.

No nebolo by to parádnicke spraviť stopu do toho prachu tam a Mesiaci?
Prečo som vlastne toto spomenul? Nuž ani sám neviem, táto téma mi napadla, keď som premýšľal o čom budem písať v dnešný deň. V podstate mám ale pocit, že niekedy pri redukcii váhy a večného boja s vlastnou vôľou treba mať nadpozemské sily. Ak by som mal ísť do vesmíru, tak by som musel byť rozhodne v dobrej zdravotnej kondícii, čo teraz asi nie je veľmi relevantné. Veď by sme museli vziať odtiaľ na Zem o dvadsať kíl menej vzoriek. To je to, čo by som približne chcel dať zo seba dolu.

Dnes mám pocit, že to nepôjde. Žiaľ, aj takéto dni treba.
Namiesto fyzickej aktivity tlačenia dvojkolesového vozíku MET po Mesiaci som siahol po niečom prístupnejšom. A to hneď zrána. Tiež to má taký orbitálny názov – Obritrek.

Skôr ako prejdem k tomu, čo som dnes skonzumoval, tu je krátky dokument o Apollo 14.

Raňajky:
Po šľapaní na orbite som ani nemal veľmi chuť niečo do seba tlačiť. Keď k tomu pripočítam depresívny stav, ktorému ani športový vyhulený adrenalín akosi nepomohol, som zjedol len dva kúsky jablka.

Desiata:
Zase som sa točil v kuchyni ako taký pako. Porcovanie domácich kurčiat do mrazáku, vára polievky, ktorú aj tak dnes jesť neplánujem, nejaký šalát a cícer dusený na póri a cesnaku. Ešteže dnes nevarím hlavné jedlo pre ostatných. Dnes ma to nebaví. Ostalo nám zo včera. Popri tom som zjedol dve väčšie cherry paradajky.

Obed:
Vyššiespomínaný cícer, ryža a šalát (červená paprika, čínska kapusta, cibuľa, citrón, olivový olej a jemne soli).

Olovrant:
Banán.

Večera:
Hráškova kaša pripravená podusením mrazeného domáceho hrášku na olivovom oleji, cibuli a cesnaku a rozmixované bez aditív.

Snáď zajtra bude lepšie…