RV – 20 prstov

Áno, presne 20 prstov máme každý. Samozrejme máme mnoho anomálií, buď vrodených, alebo úrazom spôsobených, ale tým sa dnes venovať nebudem. Poďme brať do úvahy len tie prsty, ktoré sú zdravé. Spolu desať na rukách a spolu dasať na nohách. A spolu – spolu je spolu dvadsať.
Presne toľko, koľko mám za sebou „RV“ dní.

Tie na nohách sú tááák lenivé! Niektorí ich majitelia dokonca nevedia ani jedným pohnúť samostatne. Spolu, to áno – hore, dolu, ale to je všetko. Palec a malíček, i keď to tak možno nevyzerá, sú celkom samostatné. Vedia sa hýbať aj do strán. No a tie medzi nimi? Nuž, tie len čumia a chabo napodobňujú najväčšieho a najmenšieho z nich.

Majú vôbec prsty na nohách svoj názov? Pochopím „palec“, „malíček“, to sú tí frajeri, o ktorých som písal vyššie, dokonca chápem aj „prostredník“, lebo je v strede a dokonca sa dá pochopiť aj „prstenník“, pretože už na nejednej dámskej nohe som videl ako sa na prste leskne šperkový skvost, ale „ukazovák“? Ako ním môžem ukazovať, keď takmer ním ani neviem pohnúť?

Prsty na rukách dokážu aj tancovať…

Oproti týmto lenivcom prsty na rukách sú neskutočne šikovné. Majú v sebe zabudovaný kód jemnej motoriky. Každý sa hýbe ako len chce… no dobre… sú polohy prstov, v ktorých napríklad prstenníkom nepohneme, ten je, zdá sa, najmenej ohybný, ale inak by sme bez nich celkom ťažko žili. Sú potrebnejšie viac, ako si myslíme. Veď si len uvedomme, čo všetko tie prsty každý deň robia. Píšu, chytajú predmety, ich vankúšiky rozoznávajú povrchy, vedia čítať Brailovo písmo, hrajú na hudobné nástroje, pomáhaj pri znakovej reči, cítia, hladia, bijú, podopierajú, zakrývajú, posúvajú, klopkajú, vyšetrujú, strieľajú, strašia, šklbú, opravujú, gestikulujú, krájajú, varia  a mnoho, naozaj mnoho iných činností.
Ba dokonca prsty prezradia agresitivu, sexuálnu orientáciu aj riziko infarktu.

Každý prst na ruke má dokonca aj svoj zaužívaný názov:

Palec – pollex, digitus primus

Ukazovák – index, digitus secundus
Prostredník – digitus medius, digitus tertius
Prstenník – digitus cordialis, digitus quartus

Malíček – digitus minimus, digitus quintus


No a čo mi dnes moje prsty navarili?

Raňajky:
– ošúpali mi jeden banán a postupne mi ho podávali k ústam, aby som sa nasýtil.
 
Desiata:
– umyli mi a dobre vyleštili jablko. Pekne pomaly ma ním potom nakŕmili.

Obed:
– nastrúhali do misky tri menšie mrkvy
– ošúpali a roztlačili jeden banán a pridali do misky s mrkvou
– prisypali jednu čajovú lyžičku trstinového cukru
– prisolili
– ošúpali tri strúčiky cesnaku, roztlačili a pridali do misky
– celé to premiešali a preložili na tanier.

Na tanieri to pokropili balzamikovým glazé a do stredu, ako mrkvu snehuliakovi, zatlačili jednu thajskú chilli papričku.

Takto mi pekne pripravili obed. K tomu ešte cibuľový šalát a pri jedení mi podávali polovicu celozrnného rohlíku. Ústa si s tým už poradili ako obyčajne.

Olovrant:
– ukradli kúsok zemiakovej placky, ktoré pripravovali pre zvyšok rodiny na obed.

Skôr, než prišla večera, moje prsty mi pomáhali v športovej aktivite na orbitreku celých 50 minút. Veď by som z toho monštra spadol, keby ma neboli držali. Šikovné boli veru.

Večera:
Ako vždy, veľa chuti na jedlo po cvičení nebolo.
Medzi ukazovákom a palcom sa mi vrtelo jablko, kým som ho celé „nedal dolu“. A prsty zase riadne pomáhali.

Dostal som chuť na pivo. A tak sme s kamarátom na jedno zašli. To, čo mi moje prsty pomáhali nahádzať popri tom pive dnu, radšej neprezradím. Ostane to malým chlapským tajomstvom. Veď čo sa v krčme deje, to sa predsa domov nenosí. No nie?


A kto, myslíš, že písal tento článok?

Áno, správne, moje prsty predsa…