Čím starší, tým silnejší

Priatelia, je to tak. Keď som bol v puberte potreboval som dve ruky na to aby som svoje stoporenie stlačil dolu, keď sa mi však blížila tridsiatka, už mi len jedna ruka na to stačila a dnes? Dnes mi stačí obyčajný malíček, aby som to dostal dolu. No nie som silnejší? ;o))

Asi je to tak, že chlap po tridsiatke má jednoducho viac sily odolať, keď ho lákajú na diskotéku alebo chľastať s kamošmi do baru, najmä, keď taká ponuka príde nadránom. Spánok je dôležitejší, lebo vie, že by tú stratenú energiu na druhý deň postrádal.

Cíti sa byť silnejší, aby sa zmieril s reailtou, ktorá by mu inokedy vliezla pod kožu a zničila ho na „maderu“. Silu svalov jednoducho skonvertuje na rozum a jeho prostredníctvom má tej sily viac akoby mal ísť hlavou proti múru. Kalkuluje, vyvažuje, prispôsobuje a rozhoduje. On jenoducho silnejší je.

Viac sily má na to, aby zvládal robiť zbytočné, ale vraj nevyhnutné kraviny, pretože ho za to platia a nebude sa predsa zamýšľať nad tým, či ho to uspokojuje a či nie. Jednoducho mu za to platia, veď potrebuje uživiť rodinu. Bodka. Zmieri sa s tým a nemíňa zbytočne svoju energiu, aby sa tak ako nespočetne predtým stretol s „burn-out“ syndrómom, ktorý ho len zbytočne uvádzal do depresií. Keď ho však teraz depresia pochytí, tak tá je mocná a to je teda sila!

Silné reči sú síce slabšie, ale menej energie spotrebujú na svojich dôsledkoch. Použije ich len tam, kde musí, ale jednoznačne si za nimi stojí. Čím je starší, tým majú väčšiu váhu, dôslednosť a zodpovednosť. Kurník a toto je tuším fakt.

Muž po tridsatke sa zamýšľa. Fakt, on sa zamýšľa. Nevravím, že to nebolí, ale natieranie masla na svoju hlavu považuje za zbytočnú pokoru. Obzerá sa za seba, začína spomínať a odlišovať sa od „mladých“. Ešte primladý na dôchodok a už príliš starý na pubertu.

Zamýšľa sa na tým, kedy a ako prestať s fajčením, alebo s iným killovacím neduhom, ako byť atraktívnejší a ako zvládať popritom svoje deti i manželku. Zdravie začína byť dôležitejšie ako rôzne adrenalínové športy, či víkendové prieťahy niekde na chate v horách. V zdravotnej karte mu pribúdajú riadky, berie, lieky na tlak a s doktorom sa zdravia už na diaľku.

Čím je „potridsiatnik“ starší, tým je silnejší a trpezlivejší, ale bohužiaľ v mnohých prípadoch to aj tak nie je. Ale možno sa mýlim, či?