Fantázia

chvíľu je s nami a chvíľu zase nie

Keď fantázia prichádza, si plný energie. Potrebuješ ju zo seba dostať. Ruky sa ti trasú, pretože chceš písať a všetko hneď a naraz, robiť dobre i zle, zhmotniť všetko, čo k tebe odkiaľsi tečie. Len to zachytiť. Keď je toho príliš tak aspoň sítkovať to podstatné, to, čo je veľké a viditeľné, to, čo poteší aj iných. To, čo má svoju podstatu. Mať fantáziu je skvelá vec. Mať ju naplnenú je fantastické.
Nemať fantáziu je na prd.

Keď fantázia dochádza, si sklesnutý. To je ako keby si sa chcel vyhrabať z jamy levovej, keď po stý krát sa ti zo stien jamy odlupuje hlina, ktorú z posledných síl chytáš v domnení, že bude pevná a pomôže ti hore. Trt makový pomôže, je to len hlinená stena, rovnako ako je virtuálny papier v počítači pred tebou. Hádžeš naň už nie po lopatách, ale len za hrsť svojich písmenok a tie sa svojou bezvýznamovosťou po chvíli celkom odtiaľ vyparia. A vie to riadne nasrať.
Keď je chuť písať a motív neprichádza.
Nemať fantáziu je na depku.

Keď ti tvoju fantáziu závidia, cítiš sa ako NIEKTO. Si iný, lepší, väčší a máš väčšiu moc. Áno, moc. Tvoja tvorivosť ťa posúva dopredu, je ťa vidieť, máš aj kritiku. Si viac.
Keď je kritika je aj chvála.
A keď je kritika aj chvála, znamená to, že nie si sám.
Si vlastne rád, že máš svoju fantáziu a ak ti ju niekto závidí, buď preto rád, že nie si sám.

Keď ti vyčítajú, že si bez fantázie, nechaj ich tak. Odignoruj. Možno v tej chvíli k tebe iba neprišla. Nie v tento čas, ktorý niekto možno nazýva „pravým časom“ , Pre teba je ten „pravý čas“ inokedy ako očakávajú druhí. Si iný a na inej lodi. Nemôžeme všetci plávať na jednej lodi. Tú, čo postavil Noe, je už v prachu. Máš svoju loď a na nej svojich ľudí, so svojou fantáziou v pravý čas.
Máš to ako si chcel.
Keď si bez fantázie, vieš ignorovať iné lode a to je výhoda.
Bez fantázie nie je ale nik.

Keď túžiš mať fantáziu, zavri jednoducho oči. Pozeraj na screen svojich viečok. Ver, že zbadáš niečo. Aby si to identifikoval, ani nevieš ako a použiješ svoju fantáziu, aby si zistil čo to je. Je to niečo, čo vyzerá ako…, má to farby…, dá sa to použiť na…, a mnoho zaujímavých iných teórií – to je fantázia.
Máš ju, len jej daj príležitosť.
Vyhrab ju. A keď ju vyhrabeš, už nebudeš sám.
Už len predstava, že máš fantáziu je nádhernou fantáziou.

Hm, FANTÁZIA, aké čudné slovo…