Malakov, Šmorňa a Nepečená torta

Detstvo sa nám často pripomína v rôznych situáciách, však? No dá sa toto poprieť? Asi nie, že? Tieto tri jedlá, napríklad, sú mojim silným mementom, ktoré mňa osobne viažu k detským časom. Rozhodne však nekorešpondujú s trendom zdravého stravovania, no tá chuť, ktorá sa vo chvíli rozplynie na jazyku, ma vždy akoby vráti v čase.

Odrazu behám po dvore, len tak v trenírkach, na nohách ešte ani jeden zrelý chlp, v ústach sa postupne lúčia mliečne zuby s trvalými a môj hlas je o niekoľko oktáv vyšší. Bezstarostný a veselší, kým v dome nám pripravujú jednu z týchto dobrôt. A nadôvažok si nás z času na čas rozmaznávali i neskutočne kalorickou bombou za päť korún československých  – odmenou neďeľného Salka. Dnes už len striedmo.


Šmorňa

Na túto „zasyčovačku“ sme nikdy nemali napísaný presný recept. Vždy sa to robilo akosi z hlavy, takpovediac „okometricky“.

Potrebujeme:
– mlieko
– aspoň 5 celých vajec na liter mlieka (samozrejme bez škrupín)
– hrubú krupicu alebo hrubú múku
– soľ
– cukor (aký máš, taký dáš)
– olej

Postup:
Z mlieka, vajec múky, alebo krupice, soli a cukru si pripravíme trochu hustejšie cesto tak, aby chutilo už za surova. Ako mi bola mama rozprávala, tak tu sa kombinovala múka s krupicou v pomere „pol na pol“. Necháme odstáť kým sa nám rozpáli olej v hrnci. Oleja dávame rozhodne viac ako na palacinky, tak centimeter na dne.
Do takto rozpáleného oleja vylejeme celú zmes necháme žiť až kým nemáme pocit, že sa to pripeká. Postupne obraciame, až kým všetko nedostane tú správnu zlatavú farbu. Výsledok by mal byť hrudkovitý a opečený.
My sme to mali radi s riadnym popraškom práškového cukru, alebo naopak, šťava z kompótu, či iné zvlhčovače fungujú tiež.

Chutnejší výsledok ale dosiahneme prípravou v rúre, kde sa všetko deje rovnako ako na sporáku, akurát teplo pôsobí na túto dobrotu zo všetkých strán. Nezabudni ale hmotu prehadzovať, najlepšie vidličkou, aby sa to nepripieklo naozaj viac, než je želané.


Malakov

Lahodná orechová torta (aj keď dosť tuková a sladká), z ktorej sme časom vypustili žĺtky. Zistili sme, že sú tam príliš ťažké (jeden kúsok nám nikdy nestačil) a torta je rovnako chutná, či už tam sú, alebo nie.

Potrebujeme:
– 250 ml sladkej smotany
– 5 dkg mletých orechov
– 10 dkg práškového cukru
– 10 dkg masla
– 3 žĺtka
– 1 bal. Piškótov

Postup:
Smotanu, orechy, cukor, maslo a žĺtka dáme do mixéra a zmixujeme. Pozor, ak dáte šľahačkovú smotanu, doporučujem miešať radšej ručne. Tá s nižším obsahom tuku sa celkom s mixérom znesie.
Do nádoby rozložíme piškóty a zalejeme rozmixovanou hmotou. Zaťažíme aby sa hmota dobre vpila do piškótov a necháme v chladničke cez noc odležať. Podávame so šľahačkou.


Nepečená torta

Potrebujeme:
– 2 dcl studeného prevareného mlieka
– 2 PL čírej želatíny (taká tá prášková)
– 2 dcl horúceho prevareného mlieka
– 250 g tvarohu
– 1 celé vajce
– osminu masla (125 g)
– 2 dcl práškového cukru
– 1 balík piškótov
– 7 dcl kompótu z mäkkého ovocia (u nás fičal marhuľový)
– 1 KL kakaa

Postup:
V dvoch deci studeného mlieka necháme rozpustiť želatínu do zhustnutia hmoty (trvá to približne hodinku).
Pridáme horúce mlieko, premiešame a dáme do mixéra (nie šľahača).
Hmotu mixujeme a postupne pridávame tvaroh, vajce, cukor a maslo.
Vodou vypláchnutú formu naplníme polovicou tejto hmoty, uložíme na ňu na husto piškóty a na ne rozložíme kompót.
Zalejeme druhou polovicou hmoty, do ktorej sme vmixovali kakao.
Dáme do chladničky a už len počkáme na želaný výsledok. Cca 5 hodín, alebo rovno cez noc.

Viac receptov nájdeš v Flamkyho receptníku.