Sedem majoritne rozpoznaných ťažôb

1. Uzda pre bieleho slona
Na hrudi mu stojí biely slon. Cíti jeho váhu! Nemôže dýchať! Snaží sa nasadiť mu uzdu a pritiahnuť ho k plotu, aby ho tam uviazal, no nejde to! Je na neho príliš silný a nepredvídateľný!
Ak ho neosedlá, doláme mu rebrá!

2. More slov a slanej vody
Boľavá duša vraj tvorí slová a boľavé srdce zase slzy. Slová sa v stromy premenia  a slzy v more slané. Je ako povrch zeme, na ktorom je nepomerne viac vody ako pevniny, kde rastú stromy.
Ak tú vodu nezastaví, utopí sa v nej únavou.

3. Izba osihotenosti
Vlastnou vinou i vlastným odkrojením nožom hanby zo samého seba sa v zúfalstve v úprku zatvoril vo svojej veži, kde si vytvoril oázu pokoja. Azyl svojho vnútra. Tieň pred slnkom bolesti, kde dýcha iba svoj vlastný vzduch.
Ak si nevyvetrá izbu, udusí sa vlastnou samotou.

4. Emócie v cenzúre
Tie jeho majú silu… omnoho väčšiu, než by čakal. Sú vraj na jeho vek neadekvátne! Sú až príliš nad! Snaží sa byť preto neviditeľný a skrývať tak radosť i smútok. Nepatrí sa predsa prejavovať neregulované emócie a vystavovať sa tak pranierovaniu.
Ak neudrží ich poklop, pod ich tlakom raz vybuchne!

5. Rázcestie v prachu
Každým dňom vstáva z prachu a rozhoduje sa ktorou cestou ísť. A večer, tam v tieni rozcestníka, znova sklamaný kľačí s pokorne sklonenou hlavou, neschopný zbaliť sa a vykročiť. Kamkoľvek, len nebyť tu! Je mu zo seba zle, no stále ešte vstáva, aj keď vie, že zase s určitosťou spadne.
Ak raz nevstane, vietor ho určite časom zanesie prachom z rôznych ciest.

6. Autoagresia vlastných hodnôt
Napáda a poškodzuje všetky svoje hodnoty. Už si neverí ani v tom, že dokáže udržať bežnú rutinu. Už nemá z toho radosť. Teší sa však, ak sa duševne potrestá, pretože len to si zaslúži! A keď to bolí, tak je to ono. Všetko, čo robí, robí vraj zle! Jeho hodnoty tak zbledli transparentnosťou. Nie je z neho úžitok! A pritom sa tak snažil…
Ak v sebe zničí všetko, niet dôvodu tu naďalej polievať svoj kvet.

7. Množstvo nezodpovedaných otázok
A toto je najhoršie! Akoby ani nebol! Na položené otázky nedostáva odpovede. Ignorácia jeho osoby sa preklápa do apatie a to vraj nie je dobré, lebo z toho sa vždy chradne.
Ak raz upadne až na dno, niet odpovede, ktorá by ho odtiaľ dostala.

Odkaz tohoto článku je v začiatočných písmenách slov jeho názvu ako aj v zložení prvých písmien každého zo siedmych bodov do jedného slova. Aj tebe to vyšlo?