Starý chlieb – čo s ním?

Čerstvý chlieb jednoducho nemôže vydržať čerstvý večne. Je preto celkom bežné, že v chlebníku, v špajzi, alebo kdekoľvek si zvyknutý ho skladovať, jednoducho zostarne, prípadne rovno celý stvrdne. Alebo objavíš na jeho tele nevábne fľaky začínajúcej plesne.
Ako sa hovorí: „Na chleba sa ťažko robí.“ a preto ho predsa nebudeme vyhadzovať. Tu nájdeš zopár tipov ako takýto chlieb v rôznej fáze starnutia, môžeš stále ešte využiť v tvojej fantastickej kuchyni. Tak poďme na to…

Rozdeľme si teda fázy starého chleba do kategórií takto „postihnutého“ chleba.

Nie čerstvý, ale ešte stále chutný chlieb – tak tu naozaj nie je ešte čo veľmi riešiť. Zvyčajne z úcty k nemu a z hladu, ktorý nás primäl po ňom siahnuť ho skonzumujeme ako čerstvý. Veď si spomeň na študentské časy, keď v takomto stave bol pre teba vlastne ešte čerstvý. Chlieb teda môžeme konzumovať úplne bežne s nátierkami, maslom, ku gulášu a podobne, ako keby bol čerstvý.


Suchší, suchý, no nie ešte tvrdý chlieb – tu sa zastavím. Myslím si, že toto je najbežnejší stav, kedy už premýšľaš, čo s takým chlebom. A keď už som vyššie spomenul študentské časy, kto by nepoznal recept na „Bundás kenyér“ (čítaj Bundáš keňér) alebo „Chleba vo vajci“, či v skratke „CHVV“? Takýto chlieb má najširšie využitie, pretože je možné spracovať ho úplne rovnako vo všetkých, tu uvedených kategóriach.

Chlieb vo vajci
Chlieb nakrájame, obalíme v ručne rozľšahanom a mierne osolenom vajci a na oleji opražíme. Do vajec je možné pridať sezam alebo iné semienka, či príchute.

Francúzske toasty
Do rozšľahaných vajec pridáme trochu mlieka, vanilkový extrakt, alebo rovno vanilkový cukor, vložíme nakrájaný chlieb a necháme nasiaknuť. Takto nasiaknutý chlieb na oleji opražíme a pri podávaní posypeme práškovým cukrom, či polejeme javorovým sirupom a ozdobíme čerstvým ovocím.
Francúzske toasty je možné vyrobiť aj zo starej vianočky, či mazanca.

Krutóny
Z chleba ostránime kôrku. Striedku nakrájame na malé kocky a rozhodíme na plech na pečenie. V malej panvičke si zohrejeme olivový olej, do ktorého sme pretlačili cesnak. Nepražíme! Hneď odstavíme, stačí ak sa v oleji rozvinie chuť cesnaku. Takto pripraveným olejom prelejeme nakrájané kocky chleba, posolíme, okoreníme a dobre premiešame. Pečieme na 175 °C do zlatova. Vyberieme a na plechu necháme vychladnúť.

Hrianky, Toasty a Topinky
Nakrájaný chlieb opečieme buď na sucho v hriankovači, či na panvici, alebo na oleji, masti, či kokosovom oleji do chrumkava. Zvyčajne sa takto pripravená hrianka, toast, či topinka potrie cesnakom a podáva sa buď samostatne, alebo s nejakou prílohou (tatársky biftek a podobne).

Bačovská hrianka
Pripravíme si hrianku. Do panvice rozbijeme vajíčko a hrianku naň pritlačíme. Keď sa vajíčko upraží, prehodíme hrianku na tanier vajíčkom smerom hore a ešte za horúca potrieme kremžskou a plnotučnou horčicou, kečupom, posypeme najemno nakrájanou cibuľou a nakoniec strúhaným syrom.


Tvrdý chlieb – toto je už iné kafe, ale aj s týmto sa dá niečo spraviť.

Chlebová strúhanka
Chlieb nastrúhame na strúhadle a odložíme na ďaľšie použitie.

Chlebové placky
Chlieb namočíme do vody alebo do mlieka. Keď je celý premočený, vyžmýkame ručne z neho všetku vodu a pridáme ingrediencie na placky ako vajce, soľ, korenie, trochu múky, cesnak a majoránku. Necháme chvíľu odstáť a na tuku pečieme placky.

Chlebový batter
Z chleba pripravíme zmes ako na chlebové placky a obalíme v ňom rezne, či tvrdé hrubé plátky syra a na spôsob čiernohorského rezňa vypražíme.


Mierne plesnivejúci chlieb – mám na mysli chlieb, ktorý je skladovaný v sáčku a na jeho kôrke, nie striedke, za začínajú robiť plesnivé bodky. Takto „postihnutému“ chlebu jednoducho túto kôrku poodrezujeme a striedku použijeme na prípravu receptov rovnako ako pre chlieb v kategórii Suchší, suchý, no nie ešte tvrdý.


Výrazne plesnivejúci chlieb – tak s týmto, priznám sa, nemám veľmi skúsenosti, nakoľko do takejto fázy sa málokedy chlieb u nás dostal. No napriek tomu, sa ešte stále využiť dá napríklad ako doplnok ku krmivu pre prasatá, či iné domáce na dvore žijúce zvieratá.


Tu je teda pár príkladov ako sa popasovať s chlebom, ktorý nám v domácnosti prirodzene zostárol. Na internete potom nájdeš plno iných modifikácií týchto receptov a možeš si ich samozrejme s radosťou prispôsobiť svojim chutiam.

Veď: Proti gustu žiaden dišputát. – There’s no accounting for taste.