Tretí pondelok v roku

Po Gloomy Sunday prišiel Blue Monday. Na základe prieskumu britských vedcov je práve tretí januárový pondelok najdepresívnejší deň v roku. Prečo je tento deň takto označovaný a či tomu veríte, alebo nie, to mi je celkom jedno, zaujíma ma len, ako ste ho prežili. Pocítili ste, že by toto mohla byť pravda?

Možno som jeden z tých, ktorých takáto informácia ovplyvní, ale to by som sa ju musel dozvedieť v ten deň aspoň ráno a nie v onen večer, keď už je takmer pondelková noc, noc najdepresívnejšieho dňa v roku. Ja som mal tento deň veľmi zlý a ani som netušil k čomu by som to mohol prirovnať, na čo by som to mal hodiť. Teraz už viem.

Je pravda, že výplatu som dostal ešte pred vianocami a relatívne veľkou časťou z nej som zadotoval tieto sviatky (darčeky, jedlo a iné) a tiež je pravda, že už viem, ako chutí dno. Počasie je tiež nahovno, malo by predsa byť všade naje… napadaného snehu a krásna romantika okolo. Zatiaľ je teplo, kým má byť zima a sychravo ako na duši človeka, keď je totálne odstrihnutý, kým má poriadne mrznúť. No fuj!
A o množstve zmiešaných pocitoch uväznených v jednom tele ani nehovoriac. Toto všetko je označované za dôvody, pre ktoré by mal prediktívne tento deň byť totálne nahovno.
Je to pravda, že tento deň je najdepresívnejším dňom v roku? Alebo je to len mýtus?

Myslím, že by sme túto záležitosť mali dať rozanalyzovať tímu na obrázku, aby nám tento mýtus buď potvrdili, alebo riadne vyvrátili ako chľast z pokazeného žalúdka po riadne prehýrenej noci. Táto parta je šikovná, kreatívna a dosť odvážna, nie ako tie všelijaké, vraj odborné prieskumy. Ale zamyslime sa reálne, ako by toto asi tak testovali? Vzali by Vám peniaze? Rozhádali rodinu? Nakopali do zadku šéfa, aby bol na Vás nepríjemný? Kydali by na Vás ako na tatrovku hnoj? Buzerovali by Vás a k tomu všetkému by Vás schovali do hustej hmly, aby ste nevideli takmer nič a cítili len to, ako Vám silno tlčie srdce a zrýchľuje sa dych? Určite by ale niečo vymysleli… jedno je však jasné. Zase je to len individuálny stav. Čo na tom, že štatisticky je v tento deň najviac samovrážd, hlavné je, že je o čom písať. Ako napríklad tieto moje bludy, že?

Prajem Vám len pekné dni a bez depresií…