Veľký darček pod malý stromček

…a tak som ho konečne dostal domov. Ale ako ho dám pod stromček?

Po tom, čo sa mi digitálne piáno nezmestilo do auta aby som si ho rovno zo skladu odviezol domov len uvažujem, ale netrápim sa touto myšlienkou. Máme ešte malé deti, ktorým jednoducho stačí povedať, že darčeky nosí Ježiško a tak sa im snažíme aspoň priblížiť k dokonalosti túto naivnú domnienku aby si tými ich lesknúcimi očkami užili tieto milé pocity čo najdlhšie.

Aj ja som bol dieťaťom, vtedy som tiež tak krásne veril, vždy som čakal s napätím kedy Ježiško zazvoní zvončekovým kolotočom. V ten deň to bol najsamsuper zvuk. Až neskôr som si všimol, že otec mával z nás najviac od jedla „zababrané“ ruky zámerne, ktoré si samozrejme musel ísť umyť ako prvý a keďže dispozícia vtedajšieho bytu to tak krásne umožňovala ani sme si nevšimli, že stihol dať darčeky pod stromček. Šikovňák!

A tak sme začali aj my keď naše detičky začali vnímať Ježiška. Prispôsobil som sa spôsobu z manželkinej strany… po večeri odišli na balkón páliť prskavky čím akože volali Ježiška. Oči dokorán otvorené, plné vzrušenia a očakávania, vnímajúc túto noc ako niečo poriadne zvláštne a nádherné ani za mak netušili, že tatinko tam vo vnútri kmitá medzi izbami ako taký drak aby to za čas vyhorenia prskavky akože v pohode stihol a pri tom nebolo na ňom vidieť aký je z toho udýchaný. To bolo po minulé roky, keď tam bolo len zopár malých darčekov. Tieto vianoce však k nim pribudne aj klavír, pretože dcéra sa aktívne začala venovať v rannom veku hraniu na klavír (a to ju vôbec nenútime, jednoducho ju to baví a teší sa z toho, keď nám môže niečo obojručne zahrať). Splátková spoločnosť sa asi potešila. No nepodporte vlastné dieťa… Hm?

Takže k tým pár krabičkám teraz pribudne jedna veľká asi šesťdesiat kilová a tatinko to bude musieť znova nezadýchaný stihnúť preniesť z jednej miestnosti do druhej kým vyhorí prskavka (asi kúpim tento rok extra dlhé) a tváriť sa, že to priniesol zase ten pán v červenej čapici a s veľkou bielou bradou. Nesťažujem sa, veľmi sa na to teším, len by ma zaujímalo ako to riešite Vy pri malých deťoch?

Už aby tu tie vianoce boli. Milujem tie ich pohľady a to ich vzrušenie, ktoré dokážu prirodzenou formou preniesť aj na dospelých niekedy si málo uvedomujúcich, že stres by k týmto sviatkom patriť nemal…