Spuchnutý ako Germknödel

Aj ty sa cítiš po sviatkoch ako Germknödel? Predstav si, že ten puding, ktorý je „stajlovaný“ okolo tej buchty na obrázku vpravo je tuk v tvojom novom decembrovom OTPčku. A makom posiaty povrch je akoby súhrn nových porúch pokožky, povedal by som, že priam alergické vyrážky ako dôsledok „zdravej sviatočnej stravy“ bezmedzne konzumovanej zo sviatočných stolov.
Dá sa takýto aspekt vôbec liečiť?

Dá. A zase treba začať v len hlave. Produkty ako majonézový šalát, vyprážané jedlá, sladké koláče, mastné jedlá, kapustnica s údeným mäsom, whisky, pivo, vaječný likér, hordy medovníkov a iné, produkty ktoré sa nie náhodou vo veľkej kumulácii nachádzajú počas sviatkov všade, kam len sa očkom mrkneš, budeš musieť zase ponechať aspoň na nejakú dobu niekde v úzadí. Samozrejme za predpokladu, že nechceš puchnúť aj naďalej ako za tieto posledné dni bez obmedzení, ktoré sa neradostne priblížili k nule.

Čo vravíš? Že tie jedlá znejú dobre a pôsobia nielen v predstave chrumkavo a chutne? Hmm, mne už zase nie. Hlavne teraz, keď ten pán v zrkadle sa tam ledva zmestí. Ehm a nie je to veru tým, že by sa zrkadlo cez sviatky zmenšilo.

Na druhej strane to zase nemusí byť až také zlé, ako to tu opisujem, na to sú oči a posudky iných, skôr opisujem ten nepríjemný pocit, čo sa nekompromisne rozhostil a urputne ma presviedča, aby som sa na tú váhu ani len nepokúsil postaviť, lebo budem sám zo seba sklamaný. Nemám preto ani odvahu sa odvážiť. Viem, že by som sklamaný jednoznačne bol.

Predsavzatie? Do nového roka? Prdlajz!!! Na to už dávno neverím! Každé predsavzatie, ktorým sa akože stanovila určitá konkrétna méta sa roztopilo s prvými jarnými lúčmi slnka a zliezlo s prvým snehom do nenávratna. Veď aj fajčiť som prestal len tak, v prostriedku roka a bez predsavzatia. Mimochoom, je tomu už takmer jeden a pol roka, na čo som patrične hrdý.

S tým odkladanám nezdravých jedál do úzadia sa teraz ani neponáhľam. Zatiaľ o tom len takto tliacham a keď to príde, tak to príde. Viem ale, že to príde čoskoro. Zrkadlá neklamú!

Je to možno taký malý verejný prísľub, lebo takto sa jednoducho nedá fungovať. Kolega by povedal, že „je nafúknutý ako meteorologický balón“ ako to má vo zvyku vravieť vždy, keď sa, slušne povedané, prežerie.

Ale takú buchtu Germknödelovú by som si veru dal…