Virtuálna zmluva s vlastným svedomím?

Dnes nie je zajtra a zajtra už nie je dnes – jednoducho, vždy niečo nevýjde aj keby už bolo pozajtra.

Dnes si mi povedal, že od zajtra prestaneš fajčiť. Ale to si mi povedal už včera, takže dnes je vlastne zajtra, keď bolo včera. Aj chudnúť si chcel začať, ale teraz už neviem, kedy si si to zase sľuboval…

Ááá, no jasné, skoro mi to uniklo, veď o chvíľu sa začína nový rok, takže tu máme zase tie trápne predsavzatia, sľuby a túžby zmeniť svoj vlastný život v jednom z jeho hriešnych smerov. A ktorýže smer budeme meniť toho roku? Hm, no jasné, že všetky! Celkom bezhlavo, no spíšme si to radšej aby nám nič neuniklo! Predstav si ale aké by to bolo, keby si to dodržal a naozaj by sa ti podarilo zhodiť presne toľko, koľko obsahovala virtuálna zmluva s vlastným svedomím hneď v prvom bode, alebo by sa ti podarilo splniť článok dva bod bé a prestal by si zo dňa na deň fajčiť. To by bolo, čo? A tá spokojnosť na samom konci… fúha…lákavé čo?

No tak, poďme, ideš na to, aj keď si myslím, že jediné čo splníš je posledná časť zmluvy, ktorá hovorí o tom, že táto zmluva je vyhotovená v jedinom rovnopise, nakoľko zmluvné strany sú jeden a ten istý človek. Takže už teraz vieš, že všetko, čo je tu stanovené môžeš kľudne porušiť, pretože budeš sankcionovaný len sám sebou, na čo si vlastne celkom zvyknutý. No nie? Takže načo je toto?

Na prd, kamaráde, na prd. Už som zničil niekoľko takýchto papierov-nepapierov, teda predsavzatí , líšili sa akurát tak rokom na konci dátumu. Len čo som sa zase sám so sebou v duchu pohádal a doma zase nik nechápe čo mi je a prečo sa tak nahnevane tvárim. No budem mať čo vysvetľovať aj za cenu, že budem zaiste na posmech.

A čo teraz? Celkom nič, pôjdem sa ja pozrieť k potoku, aby som pochopil, že voda tečie smerom dolu a keď ju zastavím, chvíľu sa zdrží a potom sa znovu prevalí. Možno pochopím, že nie priehradu treba stavať, ale prispôsobiť koryto tak aby som bol s tokom spokojný. Možno, možno, možno…. kecy.

A potom pôjdem do lesa hľadať pevnú voľu a nebude mi viac treba virtuálnych novoročných zmlúv s vlastným svedomím a budem aplikovať zmeny kedykoľvek v priebehu roka. Len tak, kedy sa mi zachce.

Vitaj Nový Rok, tentokrát som na Teba pripravený.

PF 2008

(A Vám prajem všetko len to naj do nového roku!)