Zelenina z polievky – čo s ňou?

Poznáš to, nie? Pozrieš do chladničky a ajhľa, číra zeleninová polievka z víkendu a v nej, alebo mimo nej v miske, varená zelenina. Teda za predpokladu, že si ju ešte teplú nevyhodil, lebo nikto z rodiny ju nie je ochotný jesť. Ty z nej ale spravíš jednoduchú prílohu k jedlu – zeleninové pyré a znova im to môžeš tajne naservírovať. Veď možno na to neprídu. O tom ale silne pochybujem. Chuť je predsa výrazná, taká zeleninová…


Zeleninová kaša
Zelenina, ktorá bola použitá na „recykláciu“ v tomto recepte, bola mrkva, cibuľa, cesnak, zemiaky, zeler a petržlen. Určite chýbal kaleráb, ale ako vidíš, z toho sa predsa nestrieľa. Tento recept je ako väčšina „tých mojich“ okometrický, čiže varíš pocitom a nie presnými „odvážencami“.

Recept sa v podstate nelíši, či je zelenina ešte teplá, alebo vychladnutá. V konečnom dôsledku to pyré treba aj tak ohriať, aby sa servírovalo príjemne teplé.

Takže ideme na to. Bude to naozaj trvať iba chvíľu. Zeleninu roztlačíš rukami a šupneš do sitka, nech odtečie prebytočná polievka. Nechceš predsa na tanieri riedke blatko.
Medzitým si nastrúhaš tvrdý syr. Použil som eidam, ten bol doma, ale kľudne sa tam hodí aj plesnivá gorgonzola, niva, alebo iný neplesnivý variant syra.
Odkvapkanú roztlačenú zeleninu preložíš do blendra, teda dvojnožového mixéra a pridáme kurkumu, alebo rovno kari, pretlačený cesnak (aj dva) a ten strúhaný syr. Okoreníš čerstvo strúhaným čiernym korením a rozmixuješ na kašu.

Prehodíš do hrnca s nepriľnavým dnom, dosolíš (ak treba) a pri pomalom zohrievaní občas premiešaš. Syr tam až teraz spraví svoju prácu. Rozpustí sa a splynie so zvyškom, čím dotiahne krémovitosť pyré k dokonalosti.

Naložíš, nadekoruješ posypaným strúhancom syra a nejakou čerstvou chrumkavou zeleninou.


Zeleninová nátierka
Zeleninu z polievky jednoducho roztlačíš vidličkou a čo možno najviac ju vysušíš papierovými utierkami. Pridáš soľ, čierne mleté korenie, trochu šťavy z citróna, kremžskú horčicu a Bambino, alebo akýkoľvek mäkký syr, ktorý to všetko spojí.

Šťava z citróna krásne zvýrazní všetky chute a horčica dá nátierke šmrnc, pretože v konečnom dôsledku nie je tá charakteristická chuť pre varenú zeleninu vôbec cítiť ako v predošlom recepte.
A pomery? Aj v tomto prípade okometricky, svoju cestu si nájdeš. Ver mi.