Televízna reklama z vajíčka?

Na breh mojej pamäte práve vyplavilo ako sme za komunistov s otvorenými ústami pozerali reklamné spoty na zahraničných kanáloch. Tí šťastnejší to videli v sýtych farbách, takže zážitok v porovnaní s naším čiernobielym „vajíčkom“ bol prinajmenšom zaujímavý.

Dnes je to, žiaľ, iné. Nepoznám v mojom okolí človeka, ktorému by nevadilo vnucovanie reklamy počas televízneho vysielania. Vajíčko išlo na vandrovku medzi jednotlivými vysielacími časmi, keď nám hlásateľ/ka oznamovala, čo bude nasledovať.

A to nám veru nevadilo.

V tichosti sme porovnávali a možno sme chceli niečo lepšie, farebnejšie, čistejšie, presne tak ako sme to videli na zahraničných kanáloch. Boli sme vari šťastnejší? Alebo sme len netušili do akých rozmerov môže naše vajíčko narásť a kam všade nám ho budú v inej podobe cpať?

Toto je len taký celkom zbytočný povzdych. Žiadna informačná hodnota, veď informácií máme všade okolo seba dosť, Stačí len hľadať.

Aj billboardy, všade kam sa pozrieme, už prišli „do nas“ rovnako ako tá farebná reklama. Ide ma však rozhodiť, keď mám konečne večer čas a chcem si pozrieť nejaký film na ktorejkoľvek nemenovanej komerčnej televízii. Blbosť! Preto to radšej už ani nepozerám.

Úvodnú reklamu pretrpíte, keď konečne začína byť dej zaujímavý, pác, akoby výstrel spoza košatého buku, napáli niekto do vašich pocitov zchlaďovací aerosolový roztok priamo do mozgu. A zážitok je fuč!
Poviete si, nevadí, veď za pár minút sme nazad. Ak prostata neposlúcha, tak treba vypustiť tekutinu… tu je to relevantné, ale toľko krát počas filmu?

„Najlepšie“ umiestnenie reklamy je tesne pred koncom filmu. Až máte ešte toľko trpezlivosti, pretrpíte ju a potom dve minúty a koniec. The end! Žiadne titulky, len The end. A takto dostrieľaný a so zmiešanými pocitmi The end…

Asi tým podporujú návštevnosť poloprázdnych kín, aby ste pustili už nie pár chechtákov, alebo čo. Tam aspoň pocit z práve videného filmu pekne dobieha s titulkami a pomaly prepínate do reality, kam je nutné sa vrátiť. Ten, kto si sotva nájde čas večer na jeden film v telke si asi ťažko naplánuje kino, ktoré vrátane dopravy do a z kina zaberie času neporovnateľne viac. Alebo internet a máte film bez reklamy doma, či?

Ktovie, akú upútavku by na základe reakcií divákov vymyslel Eduard Hofman dnes?
Ruku na srdce, prihláste sa komu tie reklamy nelezú na nervy? Vás je určite menšina, že?

Osobne som nimi neskutočne znechutený…